Tämän viikon blogikirjoitusvuoro osui sitten minulle itselle. Aiheeksi valikoitui ihmisten johtaminen, joka on aina tärkeää etenkin näin levottomina maailman politiikan aikoina. Oma johtaminen on myös muuttunut vuosien saatossa. Omat tiedot ja taidot ovat kehittyneet ja vaikuttaneet omaan johtamiseen, mutta ihmisen konpetenssit harvemmin muuttuvat ellei myös elämässä tapahdu isompia myllerryksiä. Uskallan jopa väittää, että myös omat kompetenssit ovat muuttuneet ja siten vaikuttaneet myös mm. omaan kärsivällisyyteen ja periksi antamattomuuteen. Ehkä tämä muutos siivitti myös itseni aikoinaan yrittäjän tielle.
Mutta jotta päästään itse asiaan, käsittelen tässä kirjoituksessa, miten johtaminen on ollut minun elämässä mukana ja miten se on myös muuttunut vuosien saatossa.
Management aika
Olen itse sotaveteraanin poika, jonka Faija kävi Hangon, Aunuksen ja Kannaksen taistelut läpi Alikersanttina. Perheessä oli lapsuudessa onnellinen, mutta tiukka kuri ja ei ollut mikään sattuma, että myös vitsa välillä heilahti. Management johtajuus oli hyvin aikaisin läsnä ja myös koulujen kuri karttakeppien avulla oli jotakin aivan muuta, kun nykyään saa lukea tai kokea omien poikien koulunkäynnin kautta. Sain kokea ensimmäiset johtajakokemukset jo 13-vuoden iässä, kun aloitin HaNMKY koripallovalmentajana coachaamaan mikropoikia Tolarin kansakoululla. Paljoa en johtajuudesta tietänyt, mutta pian tuli tutuksi viivajuoksut ja seinä-istumis harjoitukset, jotka siivittivät kohti parempia suorituksia; joskus jopa onnistuneita koreja. Mitään kehityskeskusteluita tai treenien jälkeisiä palautekeskusteluita ei käyty, koska oli myös pilli, jota voi käyttää. Myöhemmin tämä management oppi tuli liiankin tutuksi, kun otimme yhteen maajoukkuevalmentajan Henkrik Dettmannin kanssa ja heitin hänet pari kertaa ulos pelistä. Oli myös ensimmäisen omien oppimisen paikka miettiä, olisiko myös muita johtamisen oppeja tarjolla management opin lisäksi. Myöhemmin tästä management kurista oli myös paljon hyötyä, kun toimin Fiba tuomarina edustaen Suomea ja jossakin itäblogin maassa saattoi olla vähän tiukempia matseja. Jos ei oma tahto ja päättäväisyys ollut kasvanut tuona aikana kovaksi, ei noista matseista olisi ikinä selvitty tai tultu ehjänä kotiin. Omat kompatenssit olivat muuttuneet elämän kokemuksen kautta. Managament johtajana oleminen sopi tuohon Kekkosen ja perestoikan aikaan.
Leadership aika
Koripallon jälkeen sai johtajatöitä paljonkin autokaupan saralla ja aika nopeasti opin, että prosessijohtaminen tai porukan saaminen mukaan ei onnistut pelkästään ”management by perkele” opeilla. Etenkin Volvo johtajuuden aikana Bilian myyntipäällikkönä opin perusteet Six Sigma, Syväjohtaminen ja myös Lean johtamisen perustaidoista. Sain vetää ensimmäiset ISO 9001 ja ISO 14001 projektit ja rakentaa muutamat autotalot ja aloittaa sekä palkata niiden ensimmäiset työntekijät. Aloin ymmärtää, että vain alhaalta ylöspäin johtajuus ja porukan sitouttaminen voi tuoda parhaimmat tulokset. Ja yleensä tulostavoitteet vaativat nopeita toimenpiteitä ja silloin piti oppia taito tehdä se nopeasti. Aloin ymmärtämään myös kehityskeskusteluiden merkityksen ja niiden erot verrattuna tavoite- tai palkkakeskusteluihin. Ymmärsin, että johtaminen ei ole mustavalkoista, joten piti myös ymmärtää mitä johtamisen mallia piti aina toteuttaa. Välillä tarvittiin managementia ja välillä leadership asennetta. Tämä tupla-ajattelu sopi hyvin kivijalkakaupan johtamisen maailmaan ennen digitalisaatiota.
Co-operative aika
Innostuin itse verkkokaupasta ja sen johtamisesta 2010 luvun alussa, kun perheemme perusti ensimmäinen verkkokaupan. Sain lisää vettä omaan myllyyni, kun pääsin mukaan myös aloittamaan Suomen ensimmäistä uusien autojen verkkokauppaa eli Autoverkkokauppa.com ollessani sen ensimmäinen johtaja. Kun digiajattelu tuli mukaan kaupan kuvioihin, piti prosesseja ymmärtää johtaa myös kumppanien kautta. Se poikkeaa aika tavalla management ja leadershipin tavasta toimia, koska kumppanit eivät ole sinulla töissä ja työt tehdään etänä ja usein oman aikataulun mukaisesti 24/7 periaatteella. Kaikki, jotka ovat olleet konsulttina, tuntevat haasteen, mutta palkka tulee kuitenkin onnistuneen ja tyytyväisen asiakkaan kautta. Co-operative johtajuudessa olennaista on tarkoin selvittää tavoitteet sekä strategia perin juurin, jotta varmasti mennään oikeaan suuntaan, oikeaan aikaan ja oikealla voimalla. Jotta saadaan viimeinen motivaatio esiin, pitää myös arvopohjat sekä yhteinen strategia saada synkkaamaan samalla voimalla yhteisen mission tai vision eteen. Se on yleensä se kaikista haastavin tekijä.
Kuuntelin eilen Suomen Susijengi maajoukkue Coachin Lassi Tuovin haastattelun, jossa hän kertoi, että ennen ei Coach ja pelaajat voineet olla kavereita, mutta nykyään kaikki lähtee hyvistä keskusteluita ja arvomaailmasta käsin liikkeelle. Samalla seuraan maailman politiikan myllerrystä, jossa management ja aikuisen-lapsi mallin keskustelut alkavat nostamaan uudestaan päätä. Ja isosti. Johtaminen on isossa murroksessa jälleen. Management nostaa taas päätään. Onko ympyrä taas sulkeutumassa?
Meidän toimiston motto on toimia ”Fiilis x Tekniikka + Yhteistyö” mallin mukaisesti. Siina motossa asuu myös ajatus, jossa myös johtaminen pitäisi optimoida eikä pelkästään maksimoida. Se tulee olemaan monessa yrityksessä tulevaisuudessa isompi haaste polarisaation aikana, kun ihmisen tavat ajatella myös johtajuudesta ovat disruption kynnyksellä.
Ensimmäinen esimieheni Nicolas Pukimossa Boris Rubanovitsch opetti minulle joskus 70 luvun lopussa:
”Kummarra Kari syvää, Kumarra niin syvään, että valloittava hymysi ei näy asiakkaan suuntaan”. Boris opetti minulle nöyryyttä ja sitä, että asiakas on aina oikeassa. Tätä nöyryyttä tarvittaisiin muutenkin paljon tässä polarisaation aikana. Myös maailman politiikassa.
Kaupallista viikkoa ja hyvää sekä parempaa johtajuutta.
Kari ”HC Wiki ” Wikholm
#wpsm konsultti- ja hr-toimisto
Seuraa meitä:
Facebook: https://www.facebook.com/KariWikholm/?ref=settings
Instagram: https://www.instagram.com/wpsm2025/
linkedin: #wpsm konsultti- ja hr-toimisto
kotisivut: www.wpsm.fi