Olen seurannut koko kevään mielenkiinnolla konsultin silmällä keskustelua näivettyvästä Helsingin keskustasta. Riippuu vähän siitä, kenen asialla olet, mutta ilmassa on kaupallista, poliittista, kaupungin suunnittelupuhetta ja paljon asukkaiden omia mielipiteitä. Tosi asia kuitenkin on, että toukokuussa 2021 Aleksanterin kadulla ovat lopettaneet Aleksi 13, Halonen, H&M ja Stockmann on kovissa vaikeuksissa. Mistä oikein on kysymys ja onko tämä vain stadilainen ilmiö vain heijastuuko myös cv19 haasteet ja maailman laajuinen ilmiö shoppailuihin kaupunkien keskustoissa?
Pari vuotta sitten aukesi kauppakeskus Redi, joka joutui heti avaamisen jälkeen myrskyn silmään. Kauppakeskus oli ”sivussa” ja se oli arkkitehtuurisesti vaikeasti tehty. Sinne kuulemma eksyi ja sieltä ei ollut selkeää viitoitusta. Kirjotin silloin aiheesta blogin ja halusin mitata kauppakeskuksen haluttavuuden suorittamalla ”mystery shopping” periaatteella kauppakeskuksesta mittauksen. Minua kiinnosti se, että onko Redi oikeasti huono verrattuna muihin kauppakeskuksiin vai oliko sittenkään kaikki aivan totta. Mittauksesta syntyi #synergiaindeksi mittaus, joka paitsi auttoi eri kauppakeskuksia kehittämään toimintaa, niin myös minun oman toimiston #wpsm pääpalvelutuote. Kulmana mittauksessa oli digitaalisuus ja miten kivijalkakauppa hyödyntää myös nettikauppa/verkkokauppaa ja sen johtamisen synergiaa.
No Redi on sittenkin selvinnyt haasteista, mutta nyt sama ilmiö on siirtynyt keskustaan ja taas on kaikkien katse tiukasti Aleksin kauppojen kivijalkamyynnin haasteissa, samalla kuin ostajan katse on kiinni kuitenkin netissä. Kun aikanaan Redin ongelma oli huonoissa viivoissa kauppakeskuksen lattioissa, niin nyt Aleksi ongelmaa yritetään ratkoa siirtämällä raitiovaunut pois ja kattamalla koko Aleksanterin katu katolla, jotta siinä syntyy valtava iso kauppakeskus. Historiallinen Engelin suunnittelema keskusta ei vedä enää asiakkaita ja nyt sille pitää tehdä jotakin. Maailmalla on paljon esimerkkejä kuten Oxford street / Bond street, Drottningsgatan, Kurfurstendamm ja Chams-Elysee muutamia mainittuna, mutta miksi Helsingin pääostoskatu kuolee kokonaan puolessa vuodessa?
Verkkokaupat ovat jatkaneet kasvuaan cv19 aikana peräti 80 % tahdilla ja loppua ei ole näkyvissä. Samaan aikaan ovat perinteiset tavaratalot jatkaneet sukeltamista myös muualla maailmassa, joten tämä ei ole pelkästään Helsinki-ilmiö. Konsulttina eniten jännitän, milloin verkkokauppa alkaa ottaa mittaa myös kauppakeskus myynnistä vai onko click & collect ehkä oikea ratkaisu tähän haasteeseen. Tiesitkö muuten, että Postin oma click & collect-piste sijaitsee Aleksin vieressä Keskuskadulla?
Hyvässä kauppakadussa pitäisi olla haluttavia liikkeitä, hyviä kahviloita ja ehkä baareja/terasseja sekä sinne pitäisi päästä lisäksi helposti. Juuri tuo liikkuminen on kaiketi avainasemassa, kun keskustan tunnelihanke ottaa lisäksi vielä happea. Kauppakadun haluttavuus pitää olla siis suurempi kuin vastaavan kauppakeskuksen, jotta sinne kannattaa tulla. Voisiko hyvän kauppakadun kaava olla:
Fiilis x Brändien haluttavuus + Liikenne
Huomaa siis merkit eli totta kai kadulla pitää olla haluttavia brändejä ja jotakin muuta (kuten Engelin keskusta) lisähoukuttimena. Mutta jos liikenne tökkii tai koko keskusta on tietullien, paikannusmaksujen ja liikennekameroiden superpeitossa eli tuo yhtälö tule toimimaan. Tuohon yhtälöön pitäisi saada vielä jotenkin mahtumaan yhteistyö, koska haluttavan kauppakeskustan tekeminen on myös yhteistyötä, johon pitäisi osallistua kauppiaiden lisäksi myös kaupungin päättäjät, asukkaat ja Helsingin kohdalla jopa valtio. Myös digitaalisuus ja sen ymmärtäminen pitäisi olla mukana keskusteluissa, koska loppupeleissä asiakkaat kuitenkin tekevät päätöksen netissä. Eli tuon ”Fiiliksen” arvo pitää olla niin iso, että ollaan valmiita maksamaan vähän kalliimpaa hintaa tuotteista/palveluista, koska keskustan vuokrat ovat joka tapauksessa kalliimmat kuin esim. kehä kolmosen kauppakeskuksissa. Ja niin, että keskustan kauppojen nettisivut digitaluttavat ihmiset uudelleen takaisin keskustaan.
Myös maailmalla tavaratalojen laskeva trendi on ollut pitkään näkyvissä ja kauppa on siirtynyt joko kauppakeskuksiin tai suoraan verkon puolelle’
Vai pitäisikö kaava olla sittenkin:
Yrittäjäisyys x Politiikka + Digitaalisuus?
Onneksi olen vain kaupan konsultti, pohtii HC Wiki #wpsm
Kari Wikholm
ceo/head coach
#wpsm konsultti- ja hr-toimisto
kari.wikholm@wpsm.fi
Wiki*s People Sales Management / #wpsm
puh: +358400884253
#wpsm on konsulttipalvelu, joka auttaa yrityksiä myynnin, markkinoinnin ja hr haasteissa digimurroksen aikana
#itsejohtaminen #fiilis #tunteet #kompetenssit #prosessi #itseohjautuvuus #digiviestintä #socialselling #henkilöbrändi #digimurros #hr #myynti #markkinointi #crm #tiimityö #yhteishenki #arvostus #johtaminen #exitcase #työnmurros #verkkokauppa #digikauppa #synergiaindeksi
seuraa twitterissä: https://twitter.com/KariWikholm
seuraa facebookissa; https://www.facebook.com/KariWikholm/?ref=settings
seuraa linkedinissä: https://www.linkedin.com/in/kariwikholm/
seuraa Instagramissa: https://instagram/wikiwiki63
seuraa Pinterestissä: https://fi.pinterest.com/kariwikholm7/wiki-in-business-wpsm-kuvia/
seuraa Pinteretissä: https://fi.pinterest.com/kariwikholm7/verkkokaupan-k%C3%A4sikirja-2019-kustantaja-bod-gmbh/